Mail Hill nummer 1

Informatie uit Je Wereld

Voorwoord

Beste ouders/verzorgers,

Dit is de eerste Mail Hill van het schooljaar 2019-2020. Het schooljaar is inmiddels een aantal weken oud en de meeste nieuwe leerlingen hebben hun plekje in onze schoolgemeenschap gelukkig al gevonden. Ook u hebt als ouder of verzorger al kennisgemaakt met de mentor van uw zoon of dochter. Ik hoop dat u hetzelfde positieve gevoel aan die kennismaking hebt overgehouden als wij. Laten we er samen een mooi jaar van maken!

In deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gebracht van een aantal activiteiten binnen onze school. Twee hiervan wil ik hier bijzonder onder de aandacht brengen. Op de eerste plaats de informatieavond over prestatiedruk onder jongeren op 3 oktober voor ouders van leerlingen van het tweede leerjaar: een leerzame avond over een zeer actueel onderwerp.

En op de tweede plaats wil ik u van harte uitnodigen om een bezoek te brengen aan onze traditionele derdewereldrommelmarkt, die dit jaar voor de 50e keer wordt gehouden. Ik ga ervan uit dat we samen op deze jubileumeditie wederom een recordopbrengst zullen realiseren.

Wim Smits

Waarnemend rector

Verschijning Mail Hill in 2019-2020, in de week van:

Week 38 – 13 september 2019
Week 43 – 21 oktober 2019
Week 49 – 02 december 2019
Week 5 – 27 januari 2020
Week 11 – 09 maart 2020
Week 19  – 04 mei 2020
Week 25 – 15 juni 2020

MHC-leefregels

1. Ik heb respect voor anderen

2. Iedereen mag zijn zoals hij/zij is

3. Ik help een ander als ik dat kan

4. Ik ga met zorg en respect om met de school en de spullen

5. Voor mijn weloverwogen mening kom ik op

50e Derdewereldrommelmarkt op 29 september 2019

 MAKERSPACE is van start gegaan!

Een ‘makerspace’, letterlijk vertaald; een ruimte om te maken. En dat is precies wat we alle leerlingen van het Mill Hill College bieden. Vanaf week 36 t/m 43 is lokaal 26 iedere donderdag het 7e en 8e uur opengesteld voor alle leerlingen uit klas 1 tot en met 6. Na afloop van de reguliere lessen is er de mogelijkheid om ‘iets’ te komen maken. Samen creatief bezig zijn!

Lees meer…
Van een schilderij voor op je slaapkamer, een portfolio voor een vervolgopleiding of een maquette voor een geschiedenisopdracht. Alles kan! Leerlingen komen zelf met ideeën of laten zich inspireren door de mogelijkheden binnen- en buiten het lokaal.
Een docent beeldende vakken is aanwezig om vragen aan te stellen, om ze op weg te helpen of een techniek uit te leggen. Mocht je als ouder een kijkje willen nemen : kom langs!

Leerlingen kunnen zich aanmelden via: makerspace@millhillcollege.nl

Ouderpanels   

Ook dit jaar verzoeken we geïnteresseerde en betrokken ouders/verzorgers plaats te nemen in een van de ouderpanels. Een ouderpanel is een eigentijdse manier om ouderbetrokkenheid op school vorm te geven en dient verschillende doelen:
– geregeld communiceren met ouders om de mening van de
ouders te weten te komen;
– de betrokkenheid van ouders bij de school vergroten;
– de inbreng van ouders onderdeel uit te laten maken van het
schoolbeleid;
– bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van de school.
Lees meer…

Er zijn vijf ouderpanels:
– een panel voor de brugklas
– een panel voor Team-X
– een panel voor havo2/3 en vwo 2/3
– een panel voor mavo 2/3/4
– een panel voor havo/vwo bovenbouw

Wilt u zich opgeven voor één van deze panels? Stuur een e-mail naar:

Carolien Loos: cloos@millhillcollege.nl (brugklas)
Ralf van Overbruggen: rvanoverbruggen@millhillcollege.nl (Team-X en mavo-2/3/4)
Franca Peek: fpeek@millhillcollege.nl (havo-2/3 en havo/vwo bovenbouw)

De bijeenkomsten (van 19.30-21.00 uur) vinden dit jaar voor de brugklas, mavo, havo-2/3 en vwo-2/3 plaats op:
– 18 november 2019
– 23 januari 2020
– 02 juni 2020

De bijeenkomsten (van 19.30-21.00 uur) voor de ouderpanels van Team-X en havo/vwo bovenbouw vinden plaats op:
– 12 november 2019
– 30 januari 2020
– 11 juni 2020

LOB-nieuws

De komende maanden worden er open dagen georganiseerd door de diverse mbo-, hbo- en wo-opleidingen. Het is belangrijk voor de leerlingen uit de bovenbouw om zich goed te oriënteren op hun mogelijke vervolgopleiding. Het bezoeken van open dagen, meeloopdagen, proefstudeerdagen etc. helpt ze in hun studiekeuzeproces.
Let wel: vaak dien je je vooraf aan te melden, vooral meeloop- en proefstudeerdagen zitten snel vol.

Tip: Handig is om ‘de opendagen app’ van TKMST te downloaden. Daarnaast staan alle open dagen ook in Dedecaan.net, waar uw zoon/dochter in de lob-lessen meewerkt. 
Lees meer…

Webinar over studiefinanciering
DUO regelt de studiefinanciering voor studenten en scholieren. Meer informatie daarover vind je op hun website www.duo.nl.

Tip: Op 26 september a.s. om 19.30 uur vindt er een Webinar vanuit DUO plaats. Handig om de
meest recente info te krijgen over studiefinanciering! Je moet je daarvoor wel vooraf
aanmelden.
Ga daarvoor naar https://duo.nl/webinar/studiefinanciering-hoger-onderwijs-hoe-werkt-het.jsp

Aanmelden vervolgopleiding
De leerlingen kunnen zich vanaf 1 oktober aanmelden voor hun hbo of wo-vervolgopleiding. Dit gaat via Studielink. Om in te kunnen loggen op Studielink dien je eerst een DigiD aan te vragen.

Voor mbo-opleidingen start de inschrijving 1 november (bij Helicon 1 oktober). Inschrijven voor een MBO-opleiding gaat via de opleiding zelf.
Mavo
Klik hier voor een overzicht van de lob-activiteiten voor de mavoleerlingen
Havo
Op dinsdag 1 oktober a.s. vindt de lob-informatieavond voor havo-3 plaats m.b.t. de profielkeuze. De ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen van havo-3 hebben daar inmiddels een uitnodiging voor ontvangen.

Informatieavond Good, better, best!

 Op donderdag 3 oktober 2019 is er op het Mill Hill College er een informatieavond over prestatiedruk bij jongeren bedoeld voor de ouder(s)/verzorger(s) va klas 2 t/m 6, mavo, havo, vwo en Team-X-2. De informatieavond start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Inschrijven kan via de website onder ouder, Informatieavond Good, better, best! Er is een beperkt aantal plaatsen, dus vol is vol!
Lees meer…

Steeds meer jongeren ervaren druk om te moeten presteren. En dat begint soms al op de lagere school. Op de middelbare school waar pubers te maken krijgen met oneindige keuzes en ‘ the fear of missing out’ neemt deze druk alleen maar toe. Met meestal nadelige gevolgen voor degene die prestatiedruk ervaart. Stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en een burn-out. Onder studenten begint deze prestatiedruk zelfs een nijpend probleem te worden.

Tijdens de informatiebijkomst Good, better, best! nemen Wilma Paulij en twee acteurs van Helder Theater het publiek mee in de problematiek van prestatiedruk bij jongeren. Wat zijn de oorzaken, gevolgen maar vooral ook de oplossingen! Zijn of lijken onze kinderen steeds gevoeliger voor stress en overbelasting ? Hoe werken de hersenen eigenlijk en hoe reageert het lichaam in stressvolle situaties? Ervaren kinderen op dezelfde manier prestatiedruk als volwassenen? Wat vinden ze er eigenlijk zelf van?

Informatie afkomstig uit wetenschappelijk onderzoek, wordt afgewisseld met interactief spel. Helder Theater beeldt op zeer herkenbare wijze situaties uit die tussen ouders en kinderen kunnen ontstaan als het gaat over ‘ moeten presteren’.

Het Goede Doelen Dictee Goirle/Riel

De Bibliotheek Goirle en het Mill Hill College dagen u uit om mee te doen aan het Goede Doelen Dictee!

Een spannend dictee van 10 zinnen. Fouten maken mag, dat levert meer geld op voor het goede doel; Gelden vûr Helden – Goirle/Riel

Liefhebbers van taal, leraren, docenten, raadsleden, verenigingsbesturen, ouders, leerlingen; iedereen kan meedoen aan het Goede Doelen Dictee dat de Bibliotheek Goirle samen met het Mill Hill College organiseert. Het Goede Doelen dictee zal plaatsvinden op woensdag 23 oktober 2019 van 19.30 uur tot 21.30 uur in het Atrium van het Mill Hill College.
Lees meer…

Je kan zowel individueel als in teamverband meedoen (max. 7 leden per team). Het inschrijfgeld bedraagt € 10,- p.p. Daarnaast wordt er € 0,50 betaald per fout (met een maximum van € 10,-).

Inschrijven doe je via: www.geldenvurhelden.nl/dictee. Er wordt gevraagd direct het inschrijfgeld van
€ 10,- p.p. te betalen. Op de avond betaal je € 0,50 per fout (met een max van € 10,-). Koffie en thee bij binnenkomst (inloop 19.00 uur in Atrium) is bij het inschrijfgeld inbegrepen.

Inschrijven is mogelijk tot 9 oktober 2019.


De Regenboog Club

Seksualiteit en gender zijn niet zomaar onderwerpen uit de les of krant, ze gaan over jou, je vrienden, je familie, over ons, over iedereen.

Wat nou als je niet in een standaard hokje past?
Hoe weet je of je bi bent?
Waarom moeilijk doen over ‘homo’ als scheldwoord?
Transgender, gender fluid, non binary: Wat is wat?

Er valt van alles te leren en delen op het gebied van gender en seksualiteit.  Hoe meer we van elkaar begrijpen, hoe makkelijker het is iedereen, ook jezelf, te accepteren.
Wij lanceren dit jaar de Regenboog Club. Een kleurrijke club die zegt:

IEDEREEN MAG ER ZIJN!
Lees meer…

Vind jij dit ook? Mooi, dan ben je eigenlijk al lid van de Regenboog Club. Hoef je niks voor te doen.
Mee eens EN wil je actief bijdragen? Meedenken over activiteiten? Activiteiten organiseren? TOP! Stuur binnen 7 dagen na uitkomen van deze Mail Hill / MillHill inside  een mailtje naar: jzondag@millhillcollege.nl

Tot snel,

Enthousiaste en ruimdenkende groet,

Jeanine Zondag, Jeske van Erven en Maritza Smulders

Mill Hill College

Versterk Je Wereld