

Column van de rector
Beste Ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen,
De rector schrijft tien keer per jaar een column in plaats van een voorwoord voor deze nieuwsbrief: āDe rector spreektā. Geschreven om aan te zetten tot nadenken of om te prikkelen. Soms deelt de rector zijn eigen mening, maar soms ook niet.
De rector spreekt 5: Europa
De afgelopen maanden was ik in Belgiƫ, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Spanje. Leuk dat reizen weer kan, maar na de eenwording van Europa verwacht je toch een soort van gezamenlijk beleid op het gebied van toegang, hygiƫne en benodigde reisformulieren. Niets is echter minder waar. Het lijkt wel weer 1992. Voor je met het vliegtuig op reis gaat moet je jezelf eerst door een brij van onmogelijke formulieren worstelen, waar je gegevens in moet vullen die al bekend zijn. Dat kost je zo een paar uurtjes. Corona heeft de zwakke plek van Europa mooi blootgelegd: we wantrouwen elkaar. Van de gezamenlijke droom uit de jaren 90 is weinig meer over. Als het er werkelijk op aankomt, is het toch weer eigen volk eerst.
Is dit erg? Ik denk van wel.
Lees meerā¦
Europa is aanmerkelijk minder populair dan tientallen jaren geleden. Maar hoe je het ook wendt of keert, we zijn geopolitiek en economisch tot elkaar veroordeeld. In het geweld van de VS en China kan Europa alleen samen een blok vormen en een handelsland als Nederland leeft van de export naar Duitsland, Frankrijk en Italiƫ. God heeft Nederland twee geschenken gegeven: onze handelsmentaliteit en de haven van Rotterdam! Als we al iets produceerden, hebben we het de laatste jaren zorgvuldig afgebouwd of uitbesteed aan landen in het verre oosten. Zonder export vallen we terug op onze landbouw waar weer allerlei milieunadelen aan kleven. Kortom, er zijn heus groepen Nederlanders te vinden die vandaag nog uit de Europese Unie willen stappen, maar dat zal zeer grote consequenties hebben voor onze welvaart.
Wat leren wij onze leerlingen in dit landschap? Allereest is het niet onze bedoeling Europa te promoten of af te raden, wij willen graag dat leerlingen zelf leren nadenken en zo een eigen mening vormen. In Goirle en omgeving is Europa misschien niet het belangrijkste onderwerp maar papa of mama gaat toch wel even tanken in Poppel of inkopen doen bij de bierschuur. Belastingen beĆÆnvloeden, hoe klein ook, ons dagelijkse leven. We hebben ook leerlingen uit BelgiĆ« die bij binnenkomst een totaal ander schooladvies hebben dan hun Nederlandse vriendjes. En dat zijn alleen nog maar praktisch problemen. Op een afstand van 20 kilometer is er al een groot cultuurverschil waarneembaar. Wie om 12 uur in Antwerpen een kop koffie wil drinken in een horecazaak wordt uitgelachen: āWij lunchen hier om deze tijd meneerā.
Wij maken onze leerlingen wereldwijs. Daarom is het sowieso belangrijk dat ze leren dat er tussen landen en werelddelen grote verschillen zijn. Soms worden die ook bewust in stand gehouden. Maar als je je staande wilt houden in de met elkaar verbonden wereld van morgen, moet je weten wat er in de wereld speelt en op zijn minst kunnen verklaren waarom er verschillen zijn. Of je dit nu goed of slecht vindt. Overigens doen wij dit nog te weinig. We leren nog te veel op school, binnen de veilige muren. Daar willen we graag verandering in brengen. Leren doe je op school, maar ook daarbuiten. Zeker als het gaat om vaardigheden en competenties. En dus gaan we in de toekomst meer op pad. Om dit mogelijk te maken, hebben we de ouderbijdrage al afgeschaft. Immers, ook een uitstapje naar Lille met de sectie Frans is een belangrijk onderdeel van ons leren en moet dus voor iedereen toegankelijk zijn. Zo dragen we toch een beetje bij aan de promotie van Europa.
Activiteitenweek 1
In de week van 18 t/m 22 oktober a.s. vindt de eerste activiteitenweek van dit schooljaar plaats. Gelukkig mogen wij weer veel activiteiten organiseren. Deze week hebben alle ouders een overzicht ontvangen van de activiteiten voor de klas van hun zoon of dochter. Deze activiteiten komen in plaats van het reguliere lesrooster en zijn verplicht.
Soms vinden activiteiten buiten school plaats. Het is daarom belangrijk dat leerlingen goed op het rooster kijken waar en op welk tijdstip zij moeten verzamelen. Door reistijd of de aard van de activiteit kan de eindtijd soms iets afwijken van hetgeen in de brief is aangegeven. Bij enkele activiteiten staat in de brief aangegeven dat een QR-code in de Coronacheck app verplicht is. Leerlingen dienen zelf te zorgen voor de juiste QR-code. Indien een leerling geen code wil of kan overleggen, en er staan op het rooster ƩƩn of meerdere activiteiten waarvoor de code verplicht is, dan neemt u contact op met de mentor. Ten slotte: voor alle busreizen geldt dat het dragen van een mondkapje in de bus verplicht is.
Voor vragen over de activiteitenweek kunt u terecht bij de mentor.
Wij kijken uit naar een leuke en afwisselende activiteitenweek!
Ralf van Overbruggen
sectordirecteur mavo en Team-X
portefeuillehouder buitenlesactiviteiten
Informatieavond Good, better, best!
Op dinsdag 2 november 2021 is er op het Mill Hill College een informatieavond over prestatiedruk bij jongeren bedoelt voor de ouder9s)/verzorger(s) van mavo, havo, vwo en Team-X, klas 2 tot en met klas 6. De informatieavond start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Inschrijven kan via de website onder ouder, Informatieavond Good, better, best of via deze link! Er is een beperkt aantal plaatsen, dus vol is vol.
Steeds meer jongeren ervaren druk om te moeten presteren. En dat begint soms al op de lagere school. Op de middelbare school waar pubers te maken krijgen met oneindige keuzes en ā the fear of missing outā neemt deze druk alleen maar toe. Met meestal nadelige gevolgen voor degene die prestatiedruk ervaart. Stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en een burn-out. Onder studenten begint deze prestatiedruk zelfs een nijpend probleem te worden.
Tijdens de ouderavond/ bijeenkomst Good, better, best! nemen Wilma Paulij en twee acteurs van Helder Theater het publiek mee in de problematiek van prestatiedruk bij jongeren. Wat zijn de oorzaken, gevolgen maar vooral ook de oplossingen! Zijn of lijken onze kinderen steeds gevoeliger voor stress en overbelasting ? Hoe werken de hersenen eigenlijk en hoe reageert het lichaam in stressvolle situaties? Ervaren kinderen op dezelfde manier prestatiedruk als volwassenen? Wat vinden ze er eigenlijk zelf van?
Informatie afkomstig uit wetenschappelijk onderzoek, wordt afgewisseld met interactief spel. Helder Theater beeldt op zeer herkenbare wijze situaties uit die tussen ouders en kinderen kunnen ontstaan als het gaat over ā moeten presterenā.
Informatieavond sociale media en jongeren voor brugklas en groep 8
Bijna iedereen heeft een smartphone. Ook onze pubers hebben er vaak een. Pubers brengen dan ook veel tijd doorĀ opĀ hun telefoon; Appen, SnapChat,Ā Twitteren, Facebooken en lekker surfen op het net. Het liefst nemen ze de telefoon mee naar bed! ZelfsĀ op school wordt de telefoon veel gebruikt, ook tijdens de lessen.
āDe wereld ligt door social media aan uw pubers voeten. Alles is vindbaar! Leuke en boeiende dingen. Maar soms ook dingen die we onze pubers liever nog even nietĀ laten zien.ā
Op woensdagavond 17 november 2021 wordt op het Mill Hill College een informatieavond over sociale media en jongeren georganiseerd voor leerlingen van de brugklas en groep 8 en de ouder(s)/verzorger(s). De avond start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. De avond wordt in samenwerking met de theatergroep Helder Theater en Katja Schuijffel, docent, mediacoach en pedagoog georganiseerd.
Ouder(s)/verzorger(s) kunnen zich inschrijven viaĀ deze link of via de website van het Mill Hill College onder het kopje Groep 7/8 – Informatieavond sociale media.
Er zijn echter een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus vol is vol! Inschrijven kan tot uiterlijk 4 november 2021.
Ouder(s)/verzorger(s) die ingeschreven hebben, ontvangen rond 11 november 2021 bericht.
Nieuws vanuit LOB
In dit overzicht vindt u informatie over studiekeuze activiteiten in het najaar van 2021.
Campagne āAan in het donkerā
Ā
We naderen het verzetten van de klok naar wintertijd. Een uur vroeger donker en een natter jaargetijde. Het is langer donker en de wegen zijn vaker spiegelend van de regen. In deze omstandigheden fietsen u en uw kinderen, vaak met slechte verlichting, donkere kleding en met de aandacht maar half bij het verkeer. Misschien een goed moment om eens naar de zichtbaarheid van uw kinderen en de verlichting te kijken. En nog eens te benadrukken dat app-en en fietsen niet samengaan met als slogan “even niets op fiets”.
Fietsen zonder licht in het donker is levensgevaarlijk. Zonder fietsverlichting ben je slecht zichtbaar voor het andere verkeer. En kun je zelf ook minder goed zien. Met goede verlichting neemt het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20% af.
Wat zijn de regels voor fietsverlichting en reflectie op een fiets?
Als fietser moet je in het donker en overdag bij slecht zicht een voorlicht en achterlicht aan hebben. Je mag hiervoor ook losse lampjes gebruiken. Ook moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers en wielen (velgen) of banden.
Vakantie-overzicht schooljaar 2021-2022
Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste leerlingen,
Hieronder ziet u het overzicht van de schoolvakanties in schooljaar 2021-2022:
Vakantie | Van | Tot en met |
Herfstvakantie | Maandag 25 oktober 2021 | Vrijdag 29 oktober 2021 |
Kerstvakantie | Maandag 27 december 2021 | Vrijdag 7 januari 2022 |
Voorjaarsvakantie | Maandag 28 februari 2022 | Vrijdag 4 maart 2022 |
2e Paasdag | Maandag 18 april 2022 | Maandag 18 april 2022 |
Meivakantie | Maandag 25 april 2022 | Vrijdag 6 mei 2022 |
Hemelvaart | Donderdag 26 mei 2022 | Vrijdag 27 mei 2022 |
2e Pinksterdag | Maandag 6 juni 2022 | Maandag 6 juni 2022 |
Zomervakantie | Maandag 25 juli 2022 | Vrijdag 2 september 2022 |
- De eerste lesdag na de zomervakantie 2022 is op maandag 5 september 2022.
Versterk Je Wereld