

Column van de rector
Beste Ouders/verzorgers en leerlingen,
De rector schrijft tien keer per jaar een column in plaats van een voorwoord voor deze nieuwsbrief: āDe rector spreektā. Geschreven om aan te zetten tot nadenken of om te prikkelen. Soms deelt de rector zijn eigen mening, maar soms ook niet.
OekraĆÆne
In 2008 was ik voor het eerst in Rusland, in Sint-Petersburg. Een beetje Amsterdam, maar dan nieuw aangelegd. Indrukwekkend zijn de Nevsky Prospekt, de bruggen en de metro die honderden meters diep onder de moerassige grond is aangelegd. Onze begeleider ter plaatse had tickets geregeld voor het ballet in het beroemde Mariinski-theater en zo zat ik, vier bedrijven van veertig minuten lang, in een van de mooiste gebouwen van Europa. Nog steeds heb ik diep respect voor de figuranten die een heel bedrijf lang, roerloos op het podium stonden. Van de dans kan ik me helaas minder herinneren. Naast mij zaten een man en vrouw van rond de zeventig, eenvoudig gekleed, maar intens genietend van de voorstelling. In een pauze vertelden zij me in een soort gebrekkig Duits-Engels dat ze twee jaar hadden gespaard om kaartjes te kunnen kopen, maar dat ze nog nooit zoān fijne avond hadden gehad. Ze hadden twee zonen, ƩƩn werkte in Moskou en zagen ze bijna nooit, de andere zat in het leger. Een beetje tegen wil en dank: āNo arbeit, now armyā.
Het Rusland na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is een ingewikkelde staat, eigenlijk een federatie. Heel complex onderverdeeld in provincies, republieken, oblasten, steden, enz. Veel te groot om op een of andere manier samenhangend te besturen en veel te verdeeld om over een land te spreken. De Russen hebben veel pech gehad met hun leiders, die zich in het begin democratisch presenteerden, maar uiteindelijk toch gewoon dictators bleken te zijn. Een groot deel van de bevolking heeft maar beperkt toegang tot de welvaart, hoe westers de grote steden er ook uit mogen zien. Onderdrukking en geweld is en blijft aan de orde van de dag.
Ook ik had nooit gedacht dat Rusland de OekraĆÆne binnen zou vallen.
Lees meerā¦Op een of andere manier geloof je toch steeds in de goedheid van de machthebbers, terwijl je eigenlijk wel beter weet. OekraĆÆne ontwikkelde zich in de ogen van de Russische leiders veel te snel tot een Europese, welvarende staat, wat negatief afstraalde op Rusland. Het Rusland dat weliswaar militair gezien een grootmacht is, maar dat maar beschikt over een zeer bescheiden economie, vergelijkbaar met Nederland en BelgiĆ« samen. Nooit in staat om West-Europa bij te benen en dus doen ze wat elk jaloers kind doet: ze maken het nieuwe speelgoed van de ander kapot. Terug in je hok jij, of je krijgt klappen! Dat ze een deel van hun eigen bevolking daarbij pijn doen, lijkt weinig indruk te maken op de Russische leiders. Je verpakt jouw agressie gewoon in een ideologie van een groot en machtig land dat eindelijk opkomt voor waar zij recht op heeft. Niets nieuws onder de zon.
Europa en de Verenigde Staten reageren op de enige manier waarop ze kunnen reageren: Ze leggen Rusland economische sancties op die, hoe spijtig ook, vooral de gewone Rus zullen treffen. Daarnaast is er veel sympathie voor de bevolking van OekraĆÆne die massaal op de vlucht is en soms niets meer heeft. Ook het Mill Hill College komt in actie voor de OekraĆÆners en wij zamelen zo veel mogelijk geld en goederen in. Een prachtig initiatief en hartverwarmend om te zien. Misschien is het een druppel op de gloeiende plaat, maar je doet wat je kunt doen. Onze kernwaarden āverbonden en betrokkenā geven we daarmee ook echt inhoud. Op zijn Rotterdams zou je zeggen: geen woorden maar daden.
En toch moet ik steeds terugdenken aan die avond in het Mariinski-theater en aan de inmiddels oude vrouw die naast mij zat. Zij wilde vast geen oorlog, heeft misschien niets meer te eten en wie weet of haar zoon die in het leger zat, nog in leven is. Ze wilde eigenlijk alleen maar graag naar het theater toe, heeft nul invloed op haar land of leiders en is vooral slachtoffer. Net als de bevolking van Oekraïne, maar dan alleen aan de andere kant van de grens geboren. In tijden van crisis is het eenvoudig en verleidelijk te denken in termen van goed en fout. Ook ik maak me er schuldig aan. Maar als je het afpelt naar menselijke niveau zijn er eigenlijk alleen maar verliezers in deze oorlog. Uiteindelijk zal Rusland Oekraïne wel op de knieën krijgen of de economie zo beschadigen dat het weer een halve eeuw duurt om iets van welvaart op te bouwen. En op een of andere manier zal de rust terugkeren. Tot die tijd kunnen wij alleen doen wat elk mens kan doen: de ander helpen. Los van wie die ander is of waar die ook woont.
Onderzoek leerlingtevredenheid
In de komende weken vindt een leerlingtevredenheidsonderzoek plaats. Onze leerlingen worden gevraagd een vragenlijst in te vullen en zullen daarvoor een e-mail ontvangen van “Kwaliteitscholen”.
Wij vragen al onze leerlingen om mee te doen aan dit onderzoek. Alvast bedankt!
Mill-Hill ondersteunt Leerlingen (MOL-fonds)
Het Mill-Hillcollege heeft een eigen steunfonds opgericht waarop een beroep gedaan kan worden door ouders voor (een deel van) de kosten van buiten les activiteiten zoals het Watersportkamp.
Een en ander gebeurt in goed overleg met Stichting Leergeld te Goirle en Riel, Hilvarenbeek en/of Tilburg.
Als u hier meer informatie over wilt kunt u contact opnemen met mevrouw A. Hamers.
Lerenvoorhetexamen.nl
De websiteĀ lerenvoorhetexamen.nl is vorig jaar door Kennisnet ontwikkeld op verzoek van het Ministerie van OCW. Uit het voorgaande jaar weten we dat leerlingen enorm geholpen waren met ‘Leren voor het examen’. Alleen wisten nog niet alle (voor)examenleerlingen de website al goed te vinden.
De website wordt ondersteund door VVVO, FvOv, het LAKS, CvTE het ministerie van OCW en Cito.
Naast de examentrainingen die het Mill Hill College aanbiedt in de meivakantie, kunnen leerlingen gebruik maken van deze website Leren voor het Examen: een plek waar al het oefen- en leermateriaal voor de examens kosteloos wordt aangeboden.
āLeren voor het examenā is er niet alleen voor de leerling. Docenten vinden er alle relevante informatie per vak, domein en subdomein, aangevuld met videoās en oefenexamens. De materialen zijn vrij toegankelijk en te gebruiken als lesvoorbereiding. Ook weten we dat ouders de website gebruiken bij het helpen leren van hun kind.
Op de site is het volgende te vinden:
- Verkorte syllabi, met vereenvoudigde begrippen- en onderwerpenlijst
- Uitlegvideoās van bekende YouTube-docenten
- Uitlegvideo’s over moeilijke examenvragen
- Oude examens om te oefenen
- Toegang tot examenstof
- ExamenBoosters voor de laatste voorbereidingen
Expositie KUNSTVAK eindexamenwerk in PARK!
Dit jaar organiseert Cist (Cultuur in School Tilburg) voor de tweede keer een expositie met eindexamenwerk van Kunstvakleerlingen van verschillende scholen in Tilburg en omgeving. Het werk wordt getoond in PARK, een mooie expositieruimte aan het Wilhelminapark in Tilburg. Ook Mill Hill-leerlingen doen hieraan mee!
Kom kijken!
Het werk verdient het natuurlijk om gezien te worden. De openingsreceptie van Tilburgs Beeldend Talent in PARK (Wilhelminapark 53, 5041 ED Tilburg) wordt gehouden op donderdag 7 april.
De expositie zal nog te zien zijn t/m zondag 17 april. Reguliere openingstijden van PARK zijnĀ vrijdag, zaterdag en zondag van 13-17 uur.
Makerspace weer van start!
Ja ja.. het kan weer! De laatste periode van het schooljaar hebben we weer ruimte gereserveerd in ons rooster om de Makerspace nieuw leven in te blazen. Vanaf week 27 zijn ALLE leerlingen weer elke donderdag het 7e en 8e uur welkom in lokaal 26 (Te).
Ā De Makerspace bracht in het verleden al een breed scala aan creatieve uitspattingen met zich mee. Van manga-draak tekenen tot kostuum ontwerpen en van landschap schilderen tot het aanleggen van een portfolio voor een vervolgstudie.
Dus mocht je nog een leerling kennen die in zān wiskundeschrift ongelooflijke droedels maakt, of elke geschiedenisles van zān pen wederom een ingenieus kunstwerk fabriceert.. spreek ze eens aan op hun talent en tip ze naar de Makerspace te komen!
Leerlingen komen zelf met ideeĆ«n of laten zich inspireren door de mogelijkheden in āen buiten?- Ā het lokaal. Een docent beeldende vakken is aanwezig om vragen aan te stellen, om ze op weg te helpen of een techniek uit te leggen. Mocht je interesse hebben en een keer een kijkje willen komen nemen: kom langs!
Ā
Volg je ons al?
Tijdens de lockdowns hebben we natuurlijk niet stil gezeten. Maar dat alles weer kan en mag, merken wij nu vooral aan de culturele uitstapjes die ein-de-lijk weer door kunnen gaan! Regelmatig posten we culturele belevenissen en maaksels op onze instagram pagina. Volg ons dus op Millhill_cultuur!
Versterk Je Wereld