Mail Hill nummer 6


Voorwoord

Na een extra lange meivakantie kunnen we weer fris aan de slag met alweer de laatste periode van het schooljaar. De wereldwijsweek is achter de rug, de eindexamens zijn in volle gang en mijn agenda voor volgend schooljaar loopt alweer aardig vol. Altijd goed om te weten wat je in maart 2026 allemaal te doen hebt. Over een paar weken reiken we weer honderden diploma’s uit aan leerlingen die nu nog zitten te zweten op hun examen.

Hoe staat het met de nieuwbouw? Dit is een vraag die ik vaak krijg, zeker nu er in de directe omgeving van de school weer bouwactiviteiten zijn. Momenteel zijn we bezig met het inmeten waar de nieuwe school exact komt te staan. Dit is op ons sportveld, maar hoe de school exact gesitueerd gaat worden, is nog open. Daarnaast selecteren we nu de projectleider en de architect die de school voor ons gaan ontwerpen en bouwen. Een leuk en creatief proces. Zoals al eerder gemeld, is het een school van de leerlingen en gaan wij hen ook actief betrekken bij het ontwerp. Onze voornaamste sterkte, de sfeer in het schoolgebouw, willen we ook straks graag behouden en dus is de mening van leerlingen over wat sfeerbepalend is, voor ons erg belangrijk.

Afgelopen schooljaar hebben we veel lessen van 30 minuten gehad, meer dan eigenlijk de bedoeling was vanwege roostertechnische redenen. Dit wordt volgend schooljaar wel wat anders. We gaan naar een standaard les van 60 minuten, in feite twee keer 30 minuten. We hopen dat dit meer rust geeft en een bijkomend voordeel is dat er dan minder leswisselingen zullen zijn. Nog altijd is het mogelijk dat een les ook 30 of 90 minuten duurt, maar veel minder dan nu. Hoe die les wordt ingevuld, bepaalt de docent natuurlijk.

Dit jaar hebben we veel nieuwe aanmeldingen gehad. Rond de 280 nieuwe leerlingen gaan hun weg naar onze school vinden. Met dit aantal, wat duidelijk meer dan afgelopen jaren is, zijn we erg blij. Als we ieder jaar 280 nieuwe leerlingen hebben, komen we exact uit op een totaal van 1450 leerlingen op het Mill Hill College. En laat dit nu precies het aantal zijn waarvoor wij de nieuwe school gaan bouwen. Voor ons is dit gestegen aantal aanmelders een bewijs dat we op de goede weg zijn. Dus na de laatste loodjes van dit schooljaar, gaan we na de zomervakantie met veel energie verder met onze onderwijsontwikkeling. De maatschappij staat immers niet stil en dus het Mill Hill College ook niet.

Ard van Aken
rector Mill Hill College


Examens

Na een paar spannende weken van examens volgt op donderdag 12 juni een nog spannendere dag, de dag van de uitslag van het eerste tijdvak. Wij wensen de leerlingen maar ook zeker de ouders heel veel succes!


Pubers & Verleidingen; jouw invloed telt!

Een boeiende bijeenkomst mét theater, speciaal voor ouders die meer willen weten over hoe pubers omgaan met vapen, alcohol en drugs. We duiken in het puberbrein: waarom zijn genotsmiddelen zo aantrekkelijk, en vooral – hoe kunnen ouders hun kind hierin op de juiste manier begeleiden?
Het is een avond vol inzicht, herkenning én praktische tips, want hoewel het soms niet zo voelt: de invloed van ouders is groter dan ze denken!

📅 Wanneer: Maandag 26 mei 2025
⏰ Tijd: 19.30 – 21.30 uur
📍 Locatie: Mainframe, Goirle

Deelname is gratis, meld je hier aan.

Mis het niet – een waardevolle avond vol inzichten en praktische tips!


Breng je stem uit!
In de vorige editie van de Mail Hill hebben we een oproep geplaatst om je als leerling aan te melden voor de medezeggenschapsraad. Daarop hebben vier enthousiaste leerlingen gereageerd! Zij stellen zich hieronder aan jullie voor. Je kunt hier je stem uitbrengen. Je hebt tot 1 juni de tijd om te stemmen.
Let op: je kunt je stem uitbrengen op twee leerlingen.

Klik hier om kennis te maken met de kandidaten!


Geslaagde uitwisselingsdag in Turnhout voor v2a, v2b en b2x

Op woensdag 8 mei reisden de klassen v2a, v2b en b2x af naar Turnhout voor het tweede deel van de uitwisseling met Campos Turnhout, een middelbare school in een groene omgeving met de focus op sport en ondernemen. Eerder dit schooljaar waren de Vlaamse leerlingen al bij ons op bezoek; ditmaal was het onze beurt.
Tijdens het bezoek namen de leerlingen deel aan verschillende activiteiten, waaronder een geschiedenisles, een les over dialecten, sportactiviteiten én zelfs ijsjes maken. Na de lunchpauze trokken we met de leerlingen van Campos richting het centrum van Turnhout. In groepjes ontdekten we de stad via een speurtocht langs bijzondere plekken zoals het kasteel en het Begijnhof.
Na een zonnige, leerzame én actieve dag keerden we voldaan terug naar Tilburg.


Wereldwijsweek: een wereld aan ervaringen
De Wereldwijsweek stond ook dit jaar weer bol van bijzondere activiteiten en leerzame ervaringen zowel dichtbij huis als over de grens.
Onze leerlingen gingen onder andere aan de slag met het Globaland XL: een interactieve simulatie waarbij leerlingen in de rol van wereldleiders, journalisten en diplomaten stapten om samen mondiale problemen aan te pakken. Op woensdag zetten leerlingen uit klas 1 en 2 zich sportief in tijdens de sponsorloop, waarbij ze geld inzamelden voor Peuple du Monde, Kika en de Voedselbank. Hierbij hebben ze maar liefst €13.500,- opgehaald, wat een prestatie!

Voor klas 2 was er daarnaast een bijzondere samenwerking met het Schakelcollege, waarbij ontmoeting en uitwisseling centraal stonden.
Leerjaar 4 bezocht het Belgische Ieper, waar ze in het kader van geschiedenis en burgerschap stilstonden bij de impact van de Eerste Wereldoorlog. Ook liepen veel leerlingen een dag mee bij maatschappelijke organisaties in de regio, om van dichtbij te zien hoe je je kunt inzetten voor anderen.
Verder stonden de buitenlandse reizen van leerjaar 4 en 5 op het programma, waarbij leerlingen letterlijk grenzen overgingen en in aanraking kwamen met andere talen, gewoonten en perspectieven.
De Wereldwijsweek werd op vrijdag op spetterende wijze afgesloten met het Wereldwijsfestival op school. Het terrein veranderde in een bruisend festival vol kleur, creativiteit en ontmoeting. Leerlingen konden deelnemen aan een breed aanbod van creatieve workshops, waaronder graffiti spuiten, rap, robotica en circus.
In de school werden exposities van leerlingwerk gepresenteerd – van kunstprojecten tot maatschappelijke presentaties. Buiten stonden foodtrucks met wereldse hapjes en lekkernijen, en er hing een gezellige, ontspannen sfeer. De dag werd muzikaal begeleid door een live DJ.
Het festival vormde een feestelijke afsluiting van een week vol leren, ontdekken en verbinden. De Wereldwijsweek heeft niet alleen nieuwe kennis opgeleverd, maar ook mooie herinneringen.

Een week om niet snel te vergeten!

Dankjewel allemaal!